Forebygging av kriminalitet
Hele samfunnet har en felles interesse i at integrering i samfunnet etter soning skal skje på en slik måte at det forebygger ny kriminalitet. Mennesker som gjennomfører soning i fengsel er ikke en ensartet gruppe. Mange har rusproblemer, svak tilknytning til arbeidslivet og boligmarkedet, og de mangler sosialt nettverk som støtter og motiverer til et liv uten kriminalitet.
Når innsatte skal løslates er det derfor avgjørende at løslatelsen er godt forberedt. Løslatelsen og overgangen til samfunnet må planlegges og gjennomføres i samarbeid mellom den løslatte og de tjenester personen har behov for.
“Glippsoneproblematikken” defineres som området der velferdsstaten ikke har et tilstrekkelig tilbud. Kriminalomsorgens ansvar slutter når straffen er sonet. Vi må derfor legge til rette for en bedre sammenheng mellom planlegging av tilbakeføring under soning og oppfølgingen i etterkant – for å unngå “glippsonene”.
Hovedmålsetting
I prosjektet er målet å tilby de løslatte et recoverybasert og helhetlig koordinert tiltaksforløp med trygge overganger. Målet er å styrke deres sosiale og økonomiske selvstendighet, uten kriminalitet. Indre Østfold kommune, Kriminalomsorgen og Røde Kors – nettverk etter soning skal som et team jobbe tverrfaglig og “skulder ved skulder”.
Gjennom å oppheve forvaltningsmessige organisasjonsterskler, kan kommune og ideell sektor skape verdier og resultater for denne målgruppa som vi ikke hadde klart hver for oss.
Målgruppe
• Løslatte med bosted i Indre Østfold kommune
• Fremskutt løslatte
• Løslatte etter førstegangssoning
• Løslatte gjengangere
• Mennesker i fotlenkesoning
Prosjektet er finansiert av Sparebank 1 Stiftelsen Østfold og Akershus, Statsforvalteren i Viken, Indre Østfold kommune og Røde Kors – nettverk etter soning. Prosjektleder for prosjektet er Audun Mo.
Annen nyttig informasjon
Nettside om nettverk etter soning (Røde kors)
Brosjyre om samordnet mottak (PDF, 664 kB)