Akutt forurensning
En ikke planlagt forurensning av betydning, som inntrer plutselig og som det ikke er gitt tillatelse til. Miljøkonsekvensene av akutt forurensning vil avhenge av hva slags utslipp det er snakk om, utslippsmengde og hvor utslippet skjer.
Avløpsanlegg
Anlegg for håndtering av avløpsvann (avløpsnett, renseanlegg og/eller lignende)
Avløpsvann
Både sanitært og industrielt avløpsvann og overvann
Bekkelukking
Tiltak eller anordning for å lukke en bekk ved å lede den inn i rør, kanal eller tunnel
Biologisk rensing
Organiske forurensninger brytes ned ved hjelp av vannets eller avløpets egne bakterier. Denne rensemetoden brukes først og fremst for å fjerne organisk stoff, men kan også fjerne ammonium, nitrogen og fosfor. I Norge brukes biologisk rensing hovedsakelig på avløpsvann.
BOF5
Biokjemisk oksygenforbruk over fem døgn. Dette er et mål på innhold av organisk stoff i vann: Den mengden organisk stoff som brytes ned biologisk med et biokjemisk oksygenforbruk over fem døgn på 60 gram oksygen pr. døgn.
Drensvann
Vann som ledes bort fra grunnen under terrengoverflaten
Felles avløpsledninger
Spillvann og overflatevann går i det samme røret. Dette systemet blir kalt fellessystem og er av eldre dato. Ved normal drift vil alt vann sendes til renseanlegg i fellesledninger.
Fremmedvann
For eksempel regnvann, snøsmelting, vannlekkasjer. Innlekking av fremmedvann har vi når for eksempel regnvann, snøsmelting og vann fra vannlekkasjer kommer inn på avløpsledningen.
Gråvann
Alt sanitært avløpsvann bortsett fra avløp fra vannklosetter og urinaler
Infiltrasjonsanlegg
I et infiltrasjonsanlegg renses vannet når det trenger ned i grunnen og ned til grunnvannet. Vannet filtreres gjennom jordmasser der avløpsvannet renses via mekaniske, kjemiske og biologiske prosesser. Skal man etablere infiltrasjonsanlegg, må man ha selvdrenerende jordmasser med høy nok evne til å holde tilbake de forurensningsstoffene det gjelder.
Kjemisk rensing
Kjemisk rensing av avløpsvann er rensing ved tilsetning av kjemikalier. Dette er i motsetning til biologisk rensing, se Biologisk rensing.
Kommunalt avløpsvann
Dette er sanitært avløpsvann og avløpsvann som består av en blanding av sanitært avløpsvann og industrielt avløpsvann og/eller overvann
Overløp/overløpsutslipp
Oppstår når det blir for mye vann inn på avløpsledningen, slik som regnvann, snøsmelting og vann fra vannlekkasjer
Overvannsledninger
Brukes til å frakte overflatevann til en bekk, elv eller vassdrag. Overflatevann er alt regnvann/smeltevann som samles opp fra sluk i vei og diker. Det er også lekkasjer fra drikkevannsrør og grunnvann som lekker inn i avløpsrørene.
Personekvivalent (pe)
Avløpsanleggets størrelse i pe beregnes ut i fra største ukentlige mengde som går til renseanlegget eller utslippspunkt i løpet av året. Uvanlige forhold som for eksempel kraftig nedbør er ikke med i beregningen. 1 pe tilsvarer utslipp fra en person.
Resipient
Vannforekomst (for eksempel, bekk, elv eller vassdrag) som mottar forurensninger fra avløpsanlegg
Sanering
Skifte av vann- og avløpsrør og separering/deling av disse
Sanitært avløpsvann
Avløpsvann som i hovedsak kommer fra menneskers stoffskifte og husholdningsaktiviteter, som avløpsvann fra vannklosett, kjøkken, bad, vaskerom og lignende
Selvfallsnett
Et røranlegg med fall der vannet renner av seg selv
Separering
Separering av avløp betyr å skille overvann og spillvann: Overvannet slippes ut i bekk eller lignende og spillvannet ledes til renseanlegg.
Spillvann
Alt vann som slippes ut fra en bolig: toalett, dusj, oppvask og lignende
Spillvannsledninger
Avløpsvann fra husholdninger og industri/næring. Inneholder alt fra toaletter, dusjer og oppvaskvann, i tillegg til fettholdig og annet spesielt avløp fra industrien. Spillvannsledningene frakter avløpsvannet direkte til renseanlegg. Overvannsledninger og spillvannsledninger i kombinasjon blir kalt for ”separatsystem”. Alle ledninger som blir lagt nå, er lagt som separatsystem.
Svartvann
Avløpsvann fra vannklosetter og urinaler
Tot-P
Totalfosfor. Fosfor er et grunnstoff med kjemisk symbol P