Regionale miljøkrav

Det er innført regionale miljøkrav for alt jordbruksareal i Indre Østfold kommune fra 2023. Formålet med miljøkravene er å redusere avrenning av jordpartikler og næringsstoffer. Forskriften gjelder for arealer og driftsformer med erosjonsfare, eller som drenerer dit det er utfordringer med vannmiljømålene – i praksis gjelder det jordbruksarealene i hele Østfold og store deler av Akershus.

Bakgrunn

Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden er vedtatt. Det er fortsatt langt igjen til god vannkvalitet er oppnådd i vassdragene, og klimaendringer fører til at effekten av tiltakene som er gjort reduseres. Miljøkravene er hjemlet i jordloven og gjelder derfor uavhengig av både produksjonstilskudd og RMP-tilskudd. 

Informasjon om regionale miljøkrav hos Statsforvalteren finner du her

Veileder for forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket, Oslo og Viken.

Kart

Her kan du finne kart over virkeområde for de nye miljøkravene

Miljøkrav

Hele Indre Østfold kommune er innenfor miljøkravområde 2, derfor gjengir vi kun miljøkravene som gjelder for miljøkravsone 2:

  1. Det skal ikke jordarbeides nærmere enn to meter fra nedløpskummer for overflatevann og grøfteutløp.
  1. Erosjonsutsatte dråg skal ikke jordarbeides om høsten. Ved jordarbeiding på arealet som drenerer til/heller mot dråget, skal drågene ha minst 6 meter permanent grasdekke.

    Erosjonsutsatte dråg: Forsenkninger på fulldyrket mark der overflateavrenning gir tydelige erosjonsspor dersom arealet ikke har tilstrekkelig erosjonsbeskyttelse.
     
  2. Det skal være buffersone langs alle vassdrag som mottar avrenning fra fulldyrka jord. 

    Vassdrag: Fjord, innsjø, vann, dam, tjern, elv, foss, bekk med og uten årssikker vannføring.

    Buffersone: Varig vegetasjon langs vassdrag (eng i omløp, busker eller trær), med minst 6 meters bredde, eller areal i stubb med minst 20 meters bredde. Buffersonen kommer i tillegg til kravet om 2 meter vegetasjonssone i forskrift 19. desember 2014 nr. 1817 om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.
     
  3. Flomutsatte arealer skal ikke jordarbeides om høsten. På flomutsatte arealer der flom medfører erosjon skal det være 6 meter varig vegetasjon i tillegg til 2 meter vegetasjonssone.

    Flomutsatte arealer: Arealer som oversvømmes jevnlig, minst en gang hvert 10. år, i forbindelse med høy vannføring i vassdragene.
     
  4. Fulldyrka mark med stor eller svært stor erosjonsrisiko (erosjonsrisikoklasse 3 og 4) skal ikke jordarbeides om høsten. Lett høstharving til høstkorn eller høstoljevekster tillates likevel på arealer som ikke er omfattet av miljøkrav 2, 3 og 4. For å sikre god etablering av høstvekster må de sås senest innen 20. september.

    Lett høstharving: Det skal ikke harves dypere enn 10 cm. Rett etter harvingen skal det være minst 30 % planterester i overflaten.
     
  5. Minst 60 % av foretakets fulldyrkede areal skal overvintre med plantedekke tilsvarende stubb, gras, direktesådd fangvekst eller direktesådd høstkorn. Lett høstharving tillates likevel til høstkorn eller høstoljevekster. For å sikre god etablering av høstvekster må de sås senest innen 20. september. Arealer som båndlegges av krav 2, 3, 4 og 5 inngår i 60 % av foretakets fulldyrkede areal.

    Direktesåing: Såing uten forstyrrelser av jorda mellom såradene.
     

Administrasjon, dispensasjon og klage

Kommunen fatter vedtak ved brudd. I særlige tilfeller kan Statsforvalteren dispensere fra miljøkravene i § 3 punkt 5 og 6, for inntil ett år om gangen, forutsatt at dette ikke strider mot annet regelverk. Søknad om dispensasjon skal være skriftlig, begrunnet og sendes Statsforvalteren.


Hvilke tilfeller kan åpne for dispensasjon fra krav 5 og 6?

Du kan søke om dispensasjon dersom det foreligger særlige tilfeller, forutsatt at det ikke strider mot annet regelverk. Søknad om dispensasjon sendes til kommunen, som forbereder og sender søknaden videre til Statsforvalteren som fatter vedtak. Dersom du får innvilget dispensasjon, gjelder denne for inntil ett år om gangen. Særlige tilfeller kan være:

  • Økologisk drift der jordarbeiding er helt nødvendig for å bekjempe ugras
  • Dyrking av såkorn
  • Ekstraordinær nedmolding av husdyrgjødsel

Du kan søke dispensasjon her

 

Vedtak fattet av kommunen kan påklages til Statsforvalteren. Vedtak fattet av Statsforvalteren i første instans kan påklages til Landbruksdirektoratet.

Presentasjon med bilder

Her kan du se en presentasjon av de nye regionale miljøkravene, med bilder:

Forskrift om regionale miljøkrav for Oslo og Viken (PDF, 4 MB)

Arbeidet nytter

Overvåkningsresultatene fra Hobølelva viser at miljøtiltakene som er gjennomført i nedbørfeltet gjennom mange år har en tydelig virkning, særlig på tilførsler av fosfor og partikler til Vansjø.

Justert for vannføring har det vært en liten, nedgang i både total nitrogen og totalfosfor fra Mosseelva. Resultatene viser at tiltakene virker, men at klimaendringer med mer nedbør og høyere vannføring påvirker vannkvaliteten. Det er behov for å fortsette innsatsen med miljøtiltak framover  i alle sektorer.

I Vansjø-Hobølvassdraget er det gjort masse tiltak både innenfor landbruk og avløp over flere år. Her kan du se overvåkningsresultatene fra vannområde Morsa 2021:

Faktaark om vannkvaliteten i Morsavassdraget i 2021

Rapport om tiltaksgjennomføring og vannkvalitet i Morsa