Smitten er også overført til noen familiemedlemmer, og de er også under behandling. Skabb er en ufarlig, men smittsom sykdom. Den må behandles og går ikke over av seg selv.
De ansatte ved avdelingen på Løkentunet jobber inntil videre ikke på tvers av avdelinger eller på andre arbeidssteder. De som besøker avdelingen får informasjon om at det finnes smitte og hvordan de skal forholde seg. Avdelingen stenges ikke for besøk, men det tas ikke inn nye pasienter før alle ansatte og pasienter har blitt behandlet.
Kommunens smittevernoverlege og smittevernavdelingen på Sykehuset Østfold Kalnes er involvert, og de bistår med rådgivning for å sikre at de som er smittet får nødvendig behandling og at smitten ikke spres.
Slik forholder du deg
Skabb gir et sterkt kløende hudutslett. Det kommer som oftest først på hender og brer seg siden på større deler av kroppen. Kløen er ofte mer intens om natten og når man er varm. Har du mistanke om at du har skabb, skal du la din fastlege se nærmere på dette.
Har du fått påvist skabb, må du informere alle personer som du har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Det samme gjelder personer du deler seng, tøy eller håndklær med. Nærkontaktene må starte behandling i samme tidsrom selv om de ikke har symptomer.
Eksempler på nærkontakter:
- Seksualpartner
- Treningspartner dersom aktiviteten involverer tett hudkontakt
- Personer i samme husholdning/kollektiv/rom eller boenhet i institusjon
- Lekekamerater til barn
Barn med skabb bør holdes borte fra barnehage eller skole de første 24 timene etter at behandlingen har startet.
For å få best mulig resultat, er det svært viktig at du setter deg nøye inn i hvordan behandlingen gjennomføres.
Se informasjon på FHIs (Folkehelseinstituttet) nettsider
Se informasjon på Helsenorges nettsider
Kontaktpersoner
Kommuneoverlege Jan Børre Johansen, telefon: 482 90 161
Kommuneoverlege Barbro Kvaal, telefon: 908 23 981