Skjønhaug skole til topps i SMARTINGENS bærekraftkonkurranse

Skjønhaug skole til topps i SMARTINGENS bærekraftkonkurranse

Indre Østfold kommunes skoler sparket godt fra seg under årets SMARTING-konkurranse for unge entreprenører. Hele tre pallplasseringer ble resultatet for skolene fra Indre Østfold. Det deltok skoler fra hele Viken fylke og det har totalt blitt laget 1 150 oppfinnelser inneværende skoleår.

Under SMARTingen ble det delt ut priser for Beste presentasjon, Beste prototype og Beste bærekraftige idé. En samstemt jury fastslår at de er meget imponert over elevenes arbeid, kreative ideer og engasjerende presentasjoner. -Særlig godt å se er det at nesten samtlige legger vekt på FNs bærekraftsmål med sine oppfinnelser. Det tegner godt for framtida, slår en samlet jury fast.

Green Helpers fra Skjønhaug skole gikk helt til topps i kategorien beste bærekraftige ide med en motiverende læringsapp som skal hjelpe oss til å leve mer bærekraftig. Mysen skole landet på en flott andre plass i kategorien beste digitale presentasjon, mens Tenor skole ble tildelt en hederlig 2. plass i hovedkategorien årets SMARTING 2021. Elevene fra Tenor har laget et redskap som oppdager og samler opp søppel på jordene før gresset skal slås. På den måten kommer ikke skarpe gjenstander i foret til dyr og de unngår å bli skadet innvendig.

Fantastisk innsats i et krevende år

Gjennom SMART trener elevene samarbeid, utforsking og idéutvikling. Dette er på flere måter en elevaktiv læringsprosess, helt i tråd med fagfornyelsen. I løpet av skoleåret har mange gjennomført SMART helt eller delvis fra hjemmeskole med reduserte muligheter til å møtes fysisk. -Vi ser stor endringsvilje hos både elever og lærere som har brukt digitale verktøy og virkelig vært kreative for i det hele tatt å kunne gjennomføre SMART, sier Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Viken. – Vår visjon er å inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier, og jammen er det også inspirerende for oss å samarbeide med kreative elever og lærere som ser muligheter og gjør noe med dem, sier Skotland.  

Resultatlisten viser Indre-skolenes fine plasseringer

Beste bærekraftige idé:

  1. plass: Green helpers, Skjønhaug skole, Indre Østfold kommune
  2. plass: Plastsugeren 3000, Karlshus skole
  3. plass: Søppelvekten, Arnestad skole

Beste presentasjon:

  1. plass: De helt utrolig brukelige, Lande skole
  2. plass: Dojusterer, Mysen skole, Indre Østfold kommune
  3. plass: HTA- skanner, Manstad skole

Årets SMARTing:

  1. plass: ABS60, Kirkebygden skole, Våler kommune
  2. plass: Opplukkær’n, Tenor skole, Indre Østfold kommune
  3. plass: Gjenbrukspose, Hagen skole

Hva er Ungt Entreprenørskap? - Innovatører trengs overalt! 

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og vi jobber sammen for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.  

I Norge når vi årlig ca. 120 000 elever og studenter, vi samarbeider med 10 000 lærere og 15 000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.  

SMART er ett av programmene som Ungt Entreprenørskap tilbyr på mellomtrinnet. Gjennom SMART trener elevene kreativiteten sin for å komme på nye ideer som løser små eller store problemer. Gruppene må samarbeide, tenke nytt, gjøre undersøkelser og lage en prototype på oppfinnelsen sin og vise den frem for andre.  

Nær 4 600 elever på 6. og 7. trinn i Viken har gjennomført SMART i samarbeid med Ungt Entreprenørskap dette skoleåret. Totalt er det laget ca. 1 150 oppfinnelser, fordelt på skoler over hele fylket. Hver skole har fått kåre sine vinnere, og hele 93 grupper deltok under den digitale fylkesfinalen SMARTingen 2021.  

Les mer om Ungt Entreprenørskap 

Les mer om SMART