Mitt grønne bidrag – Bidra til fri flyt!

Visste du at søppel som blir kastet i toalettet ender opp i havet?

Hver dag havner våtservietter, medisinrester, matfett og annet søppel i kommunens avløpssystem. Det fører til tette rør, tilstoppede pumper, driftsproblemer på renseanleggene og forsøpling av nærliggende natur.

Plast, spesielt våtservietter, floker seg sammen og forårsaker stans i pumpestasjoner. I tillegg klarer ikke renseanleggene våre å fange opp mindre plastbiter og skadelige kjemikaler, og det er stor sjanse for at avløpssøppel går igjennom renseanlegget og ut i vannet. Til slutt vil det havne i elvene våre, i havet og på strendene langs kysten vår. Hvert år blir tonnevis av avløpssøppel kjørt bort fra renseanlegg i Norge. Avløpssøppelet inneholder alt mulig og må derfor behandles som spesialavfall. Dette er både dyrt og lite miljøvennlig. 

Får vi fjernet søppelet kan vi enklere bruke avløpsslammet til å gjødsle jordene våre og bidra til det lokale jordbruket

Avløpsslam er organisk materiale og næringsstoffer som blir fjernet fra kloakken når den renses på renseanlegget. Avløpsslam inneholder viktige ressurser, som for eksempel fosfor og nitrogen, som vi kan utnytte på en bærekraftig og god måte. For jordbruket kan slam være et godt og økonomisk gunstig, vekst- og jordforbedringsmiddel. Slam som benyttes på jordbruksarealer er hygienisert. Å hygienisere slammet er en måte å drepe bakterier på, som oftest med høy temperatur, på samme måte som pasteurisering av melk. Avløpsslammet utnyttes også noen steder til biogass og strømproduksjon.

Så hva kan du gjøre for å bidra til fri avløpsflyt uten plastbiter og søppel som til slutt havner i bekker, elver og hav? Og attpåtil hjelpe den lokale bonden? Det er heldigvis ganske enkelt.

Ditt grønne bidrag

  • En enkel huskeregel: Det er kun bæsj, tiss og dopapir som skal i do.
  • Ha en liten søppelbøtte på badet hvor du kaster ting som ikke hører hjemme i toalettet, som våtservietter, Q-tips, kontaktlinser, tanntråd, sanitetsbind, tamponger, kondomer, strømpebukser o.l.
  • Reduser bruken av klær laget av plaststoffer (fleece, polyester osv.) og vask dem sjeldnere.
  • Rydd i medisinskapet og returner medisiner og medikamenter du vil kvitte deg med, på apoteket. 
  • Fjern stivnet matfett og matrester med en klut eller papir og kast fett/matrester i matavfallet. Flytende fett kan du helle over i en tom melkekartong før du kaster det i restavfallet.
  • Levér rester av beis, maling og tynnere gratis på gjenvinningsstasjonen/miljøbilen. Dette gjelder også vanntynnbar maling.
  • Bruk miljømerket hobbymaling (uten plast) og unngå maling med kadmium.

Mitt grønne bidrag

Har du lyst til å leve litt mer klimavennlig i hverdagen, men trenger noen tips til hvor du kan starte? Da kan høstkampanjen "Mitt grønne bidrag" passe for deg!

Hver uke i ti uker vil vi gi deg tips til små grep du kan gjøre i hverdagen for å bidra til en litt mer klimavennlig verden. Temaene spenner fra matredding til hvordan du kan reparere og gjenbruke klær og ting.

Kampanjen starter 28. august og er et samarbeid med Indre Østfold, Marker, Rakkestad og Skiptvet kommuner.

Det finnes flere gratis arrangementer du kan delta på.

Prosjektet har mottatt støtte fra Viken fylkeskommune gjennom Klima Viken.

Til Mitt grønne bidrag