Kommunene står sammen – fra interkommunale selskaper til vertskommunesamarbeid

Georg Smedhus og Åsmund Kobbevik - Klikk for stort bildeRådmann Georg Smedhus og rådgiver Åsmund KobbevikVi har gjennom mange år utviklet et omfattende interkommunalt samarbeid i Indre Østfold. Etablering av Indre Østfold kommune har gitt rom for å løse oppgavene i den ordinære kommunale driften, og i tillegg tilby tjenester til andre kommuner.

Styrket lokaldemokrati

Et av hovedmålene med kommunereformen er styrket lokaldemokrati. En av utfordringene med små kommuner er at man på mange områder må velge interkommunale samarbeidsordninger for å sikre gode løsninger. Ved at vi løser oppgavene internt i kommunen, får vi direkte styring over tjenestene. 

Tjenester i egen regi

Indre Østfold kommune er med sine nesten 45 000 innbyggere stor nok til å ha de fleste tjenester i egen regi. Derfor har kommuneprosjektet de siste to årene gjort et omfattende arbeid med å gå gjennom kommunens eierinteresser og avvikle selskaper i regionen. 

Vertskommunesamarbeid

Samtidig har vi kommuner rundt oss som fremdeles behøver fordelene ved å stå sammen. Når vi nå har ryddet opp i selskapsstrukturen i Indre Østfold, har vi derfor etablert vertskommunesamarbeid hvor vi tilbyr tjenester til våre naboer.

Før nyttår vedtok Indre Østfold kommune følgende vertskommunesamarbeid der Marker, Rakkestad og/eller Skiptvet deltar:

  1. Avlastningshjemmet
  2. Barnevernvakt
  3. Indre Østfold kemnerkontor
  4. Indre Østfold krisesenter
  5. Indre Østfold kulturskole
  6. Kartforvaltning
  7. KAD (kommunal akutt døgntilbud) og USK (utskrivningsklare pasienter)
  8. Legevakt
  9. Miljørettet helsevern
  10. Mortenstua skole
  11. Oppfølging og tilsyn
  12. Pedagogisk psykologisk tjeneste
  13. Veterinærvakt

Takk til nabokommunene

Endringer i selskapsstruktur kan være en tidkrevende og vanskelig prosess. Flere andre kommuner som slås sammen har gjort seg erfaringer med dette, og har fremdeles gjenstående arbeid på dette området. Den årelange samarbeidstradisjonen i Indre Østfold-regionen har skapt et godt grunnlag for dialog mellom kommunene, både politikere og administrasjon. Dette har forenklet endringsprosessene. Vi retter derfor en takk til våre nabokommuner for at vi har lykkes med å gjøre ønskede og nødvendige endringer til rett tid.