Det har spiret og vokst godt i skolehagen i Mysen i år

Vekstsesongen er over for i år, men elevene ved Mysen skole kan se tilbake på en sesong med gode avlinger, mye læring og godt samarbeid.

Svært gode avlinger

Druer, poteter, chili, squash, gulrøtter og fennikel er bare noe av det elevene har dyrket fram i skolehagen på Folkenborg i Mysen dette året. Noe har blitt dyrket i veksthuset og noe har blitt dyrket ute.

- Vi har høstet både vanlige og uvanlige grønnsaker og frukter denne sesongen. Det har også vokst godt i blomster- og urtebedene, forteller lærer Kari Mette Heller.

Lager mat av det de dyrker

I vår jobbet elevene på 4. og 5. trinn i hagen, og la grunnlaget for de gode avlingene. Gjennom sommeren bidro mange foreldre med vanning i hagen. Etter sommerferien kom elevene tilbake som 5. og 6. klassinger for å høste inn grønnsakene og plukke blomster.

Elevene har smakt på grønnsaker og urter under besøkene i skolehagen, og de har laget mat med avlingen både på Folkenborg og på skolen. Også høstens 4. klassinger har vært i hagen og høstet grønnsaker til bruk på skolekjøkkenet, sier Heller.

Elevene opplever mestring

Elevene setter veldig stor pris på at de får være med å dyrke mat. De syns det er fint med praktisk arbeid. I tillegg har de det gøy og lærer å samarbeide. Elevene opplever dette som et fagområde som er inkluderende, nyttig og hvor alle kan oppleve mestring.

- Målet er at arbeidet i hagen skal gi elevene kunnskap om hvor maten kommer fra og erfaring med praktisk arbeid i hagen. Arbeidet i skolehagen er også utgangspunkt for å lære om økologiske sammenhenger og globale utfordringer knyttet til jordbruket og maten vi spiser, sier hun.

Også lærerne liker å bruke skolehagen i undervisningen. 

Med ny læreplan og fokus på utforskende undervisning, har skolehagen en helt naturlig plass i arbeidet vårt, sier Heller.

Jordbrukshistorie og kulturarv

Skolehagen har vært et samarbeid mellom Mysen skole og Folkenborg museum. 

- Takket være samarbeidet vi har hatt med dem og museets formidler Erik Tresselt, er jordbrukshistorie og kulturarv med som grunnlag for arbeid mot en bærekraftig framtid, forteller hun.