Danmark ser til Indre Østfold: På besøk for å lære om folkehelseloven

Fredag 21. mars var det danske Indenrigs- og Sundhedsministeriet, sammen med Sundhedsstyrelsen, på studiebesøk i Indre Østfold kommune.  

Norge har hatt folkehelselov siden 2012. I Danmark skal det nå innføres en folkesundhedslov. I den forbindelse var det danske Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og representanter fra Danmarks Ambassade i Norge, på besøk for å studere den norske folkehelseloven. 

Formålet deres var å få et innblikk i utvalgte, sentrale aktører som har inngående kjennskap til implementeringen av folkehelseloven i praksis. 

I vår kommune er det stort fokus på oppvekstbetingelsene og levekårenes betydning for befolkningens helse og livskvalitet. Vi har blant annet utviklet Robust Ungdom og Robuste Barn som en del av arbeidet med å styrke barn og unges psykiske helse, vi har fokus på samarbeid på tvers av tjenestene og i 2024 ble Mysen valgt til  å være en del av Områdeløftet – en områdesatsing som er en langsiktig intensjonsavtale mellom stat og kommune for ekstrainnsats i levekårsutsatte byområder. 

Folkehelserådgiver i Indre Østfold kommune, Linn Haraldstad, og kommunaldirektør organisasjon og styring, Ståle Ruud, ønsket besøket velkommen. 

– Det er veldig artig at Danmark ser til Indre Østfold når de ønsker å få innblikk i folkehelselovens betydning for kommunenes fokus og innsats. Dette er en anerkjennelse av hele kommunens arbeid med folkehelse; fra innsats i skole og barnehage, til boligpolitikk, planarbeid og hvordan vi kan samarbeide på tvers av tjenestene. For selv om vi alltid kan bli bedre, blir vi som kommune lagt merke til utenfor kommunegrensa – ja, til og med landegrensene, sier Linn Haraldstad.

Folkehelserådgiver i Indre Østfold kommune, Linn Haralstad, og kommunaldirektør organisasjon og styring, Ståle Ruud, ønsket delegasjonen fra Danmark velkommen fredag 21. mars.

Under besøket fikk delegasjonen fra Danmark en introduksjon til kommunen, og en innføring i hvilken betydning folkehelseloven har hatt for kommunens planarbeid og utvikling. Vi delte også erfaringer om hvordan vi har kartlagt levekårsutfordringer, og om hvordan vi har gått fra kunnskap til handling. 

Nav Indre Østfold fortalte også om hvordan deres innsats dreies mot levekårsutsatte områder, samt sitt unike arbeid med Rask psykisk helsehjelp, der pasienter får tilbud om økonomisk veiledning. 

I tillegg til Indre Østfold kommune har representantene vært på besøk hos Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Fremsam, Norsk Eiendom og Folkehelseinstituttet. Besøket ble arrangert og koordinert av Danmarks Ambassade i Norge. 

I Danmark skal det nå innføres en folkesundhedslov, og i den forbindelse var det danske Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og representanter fra Danmarks Ambassade i Norge, på besøk for å studere den norske folkehelseloven.

Disse var til stede

Fra Indre Østfold: Linn Haraldstad (folkehelserådgiver), Ståle Ruud (kommunaldirektør organisasjon og styring), Cathrine Løes Sørby (rådgiver oppvekst), Kristian Fagernes (geodata-ingeniør), Anne-Mina Rambøl (avdelingsleder Nav), Emma Johansen (økonomisk rådgiver) og Barbro Kvaal (kommuneoverlege).

Fra Danmarks Ambassade i Norge: Cecilie Kieler Hansen (sundhedsdiplomat).

Fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet: Trine Vig Houe (kontorchef), Mathilde Fage Glasius (teamleder), Kathrine Posselt (fuldmægtig), Emilie Grønbæk Larsen (fuldmægtig), Rebecca Bæk Lahoz (studentermedhjælper).

Fra Sundhedsstyrelsen: Tanja Malene Popp (enhedschef), Pernille Søgaard Thygesen (specialkonsulent), Maja Bæksgaard Jørgensen (sektionsleder), Dorte Hansen Thrige (chefskonsulent), Hanne Vibjerg (chefskonsulent vegetar), Charlotte Kira Kimby (sektionsleder), Jens Kristoffersen (chefkonsulent).

Fra Kommunernes Landsforening: Lene Dørfler (chefkonsulent), Karen Karlsson Eriksen (specialkonsulent) og Poul Dengsøe Jensen (specialkonsulent).

Formålet med besøket var at den danske delegasjonen skulle få et innblikk i utvalgte, sentrale aktører som har inngående kjennskap til implementeringen av folkehelseloven i praksis.