Vannforskriften sier at alle vann og vassdrag i Norge skal ha minimum god økologisk og kjemisk tilstand. Det betyr at det skal være gode forhold for planter og dyr som lever der. God vannkvalitet gir også muligheter for fiske, bading og annen rekreasjon. For å oppnå miljømålene for vannkvalitet, er det viktig å redusere tilførelsen av næringsstoffer til vassdragene våre. For mye næringsstoffer kan gi algeoppblomstringer. Viktige kilder til forurensning er landbruk, kommunalt avløp og private avløpsanlegg. I 2021 var det kun 21 % av kommunens bekker, elver og innsjøer som oppnådde miljømålet i vannforskriften.
Indre Østfold kommune er en av 118 kommuner i Oslofjordens nedbørsfelt. Det betyr at tiltakene som er satt i gang for å snu den negative utviklingen i fjorden også gjelder oss. Mange av våre bekker og elver ender til slutt i Glomma. Strømningsforhold fører til at vann som renner ut i havet ved Glommas utløp i Fredrikstad, kan renne nordover og havne innerst i Oslofjorden.
Et av flere tiltak for å nå miljømålene både i vannforskriften og i tiltaksplanen for Oslofjorden, er å rydde opp i private avløpsanlegg. Det er et nasjonalt krav at alle mindre avløpsanlegg i den enkelte kommune skal oppfylle forurensningsforskriftens rensekrav, slik at miljømålene kan nås senest innen 2033. Rensekravet i forurensningsforskriften i vår kommune er 90 % reduksjon av fosfor og organisk stoff.
Opprydningsplan for private avløpsrenseanlegg i spredt bebyggelse 2024-2033 for Indre Østfold kommune ble vedtatt av kommunestyret i mars 2024.
Her finner du planen
Hovedmålet med planen er at alle private avløpsanlegg i kommunen skal oppfylle forurensningsforskriftens rensekrav innen 2033. Opprydningen har allerede pågått i over 20 år i det som i dag er Indre Østfold kommune, men det er fortsatt flere områder i alle de gamle kommunene der det aldri er ryddet.
Det er i dag registrert ca. 3 300 private avløpsrenseanlegg som ikke er tilknyttet offentlig avløpsnett i kommunen. Vi regner med at ca. 2 000 av disse er anleggstyper som ikke oppnår dagens rensekrav. Eiendommer med slike anlegg vil få et pålegg om å oppgradere til en godkjent løsning eller å knytte eiendommen til kommunalt avløp i løpet av opprydningsperioden.