I Indre Østfold kommune er gjeldende rensekrav å fjerne minst 90 prosent fosfor og organisk materiale fra avløpsvann fra private avløpsanlegg. Det er derfor viktig at du velger et avløpsrenseanlegg som oppnår disse kravene. Det finnes mange typer anlegg, fra naturbaserte løsninger til prefabrikkerte anlegg. Hva som passer best der du bor, er en del av jobben med å planlegge anlegget ditt.
Les mer om ulike typer avløpsanlegg
Det er mange anlegg på markedet. Snakk med flere leverandører og skaff deg et inntrykk av ulike løsninger, og snakk med andre huseiere om deres erfaringer. Husk at selv om du får bistand av et fagkyndig foretak i prosessen, er det du som anleggseier som har hovedansvaret.
Det er viktig at du i planleggingen også setter deg inn i hvilke kostnader det medfører å bygge og drifte et privat avløpsanlegg. Mange tenker kun på kostnaden ved å bygge anlegget, men tenker mindre på kostnadene ved drift i hele anleggets levetid.
Ved valg av anlegg anbefaler vi å vurdere blant annet:
• slamlagringsvolum, som vil påvirke hvor ofte anlegget må tømmes
• årlige service- og vedlikeholdskostnader for anlegget
• hvilken anleggstype som egner seg best for din tomt og grunnforhold
Indre Østfold kommune tillater kun minirenseanlegg med teknisk godkjenning fra SINTEF, som har gjeldende nasjonal godkjenningsordning for minirenseanlegg.
Her ser du oversikt over godkjente minirenseanlegg