Valgfag

Det vil variere fra år til år, hvilken valgfag som tilbys på de ulike trinnene.

Elever som får innvilget 1. og 2. valget sitt får ikke bytte valgfag. Dersom det oppstår uforutsette hendelser som f.eks. helsemessige årsaker, kan et bytte vurderes individuelt. 

Trafikk

Valgfaget skal bidra til at elevene forstår hvorfor vi har trafikkregler, og hva som menes med å være hensynsfull, oppmerksom og forsiktig. Gjennom faget skal elevene motiveres til kommunikasjon og samhandling i trafikken. Elevene skal kunne vurdere trafikkforhold og vite hva de bør gjøre for å unngå ulykker. Faget skal gi kunnskap om sikre kjøretøy, rutiner ved ulykker og livreddende førstehjelp. Opplæringen skal oppmuntre elevene til å lære av sine erfaringer som trafikanter og til å være gode rollemodeller for andre.

Valgfaget består av to hovedområder: menneske i trafikken samt risiko og sikkerhet. Faget vil bestå av både teori og praktiske øvelser for å oppnå fagets kompetansemål. Trafikalt grunnkurs inngår i valgfaget.

Valgfaget inneholder alle komponentene i trafikalt grunnkurs med unntak av mørkekjøring. Mørkekjøring (trafikant i mørket) må tas ved en trafikkskole.

Fysisk aktivitet og helse

Fysisk aktivitet og helse handler om å stimulere til bevegelsesglede og interesse for fysisk aktivitet og kosthold som grunnlag for en helsefremmende livsstil.

Produksjon for scene - BAND (9. og 10. trinn)

Dette er valgfaget for deg som vil

· øve på å spille og synge i et band.

· velge ut sanger og øve dem inn sammen med andre.

· prøve deg på flere instrumenter

· lære å bruke instrumenter, forsterkere, mikrofoner og sanganlegg.

· delta i planlegging av konserter

· spille på en scene foran et publikum

· PLANLEGGE – ØVE – GJENNOMFØRE!

Liker du å stå foran et publikum eller har du drømt å stå foran et publikum? Er du interessert i å vite hvordan man setter opp en forestilling, og vil vite om hvordan det er bak kulissene? Om du skulle tørre å bli kastet lys på og komme litt ut av komfortsonen, er dette valgfaget for deg! Du bør ha noe erfaring med sang og instrumenter fra før. Kanskje du har sunget på juleavslutning? Kanskje du synes det var gøy med gitarundervisning? Så lenge du har viljen til å tørre å utforske dine skjulte talenter og utfordre dine kunstneriske ferdigheter og å stå foran et publikum, er dette faget for deg!

Produksjon for scene - KORPS

Eleven vil lære seg å spille et instrument og får låne det gjennom korpset. Dette valgfaget har et samarbeid med Askim pike- og guttekorps. Eleven vil bli betrakter som et medlem av korpset og skal delta i aktiviteter sammen med korpset. Elevene blir delt opp i nybegynnere (øver mandager kl. 19.30-21.00 og viderekommende (øver mandager kl. 18.00-20.00) på kulturskolen. Eleven vil som følge av dette ha fri i skolens valgfagstimer. Dette valgfaget følger samme læreplan som Produksjon for scene. Skolen gratisprinsipp gjelder, med unntak av sommertur. Skolens regler gjelder også her. Elevene har ikke rett til skyss til øvelsene. Er ikke pliktet til dugnadsarbeid.

Friluftsliv

Friluftsliv handler om at elevene skal utvikle turglede og respekt for naturen og naturressursene. Faget skal gi elevene forståelse av mangfoldet i naturen. Faget skal også bidra til å fremme fysisk og psykisk helse ved å gi elevene erfaring med å bruke naturen til rekreasjon og aktiviteter.

Design og redesign

Design og redesign handler om at elevene skal få erfaringer med ulike design- og håndverksteknikker og materialer. Gjennom idéutvikling og praktisk arbeid i verksted kan elevene utvikle skaperglede, utholdenhet, selvinnsikt og kritisk tankegang.

Medier og kommunikasjon

Medier og kommunikasjon handler om å utvikle bevissthet om hvordan påvirkning skjer gjennom informasjon og kommunikasjon. Faget skal gi elevene verktøy og metoder for å navigere i mediesamfunnet.

Programmering

Programmering handler om å skape teknologiske løsninger gjennom praktisk arbeid med å utvikle dataprogram. Faget handler også om å forstå og utnytte informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Prosessen med å utvikle program skal gi elevene trening i å forstå brukerbehov og se sammenhengen mellom IKT og andre fagområder, og det skal gi dem trening i algoritmisk tenkning og problemløsing.

Ideer og praktisk forskning

Ideer og praktisk forskning handler om å utvikle forståelse av forskning og ulike forskningsmetoder. Faget skal gi elevene praktisk erfaring med å tenke kritisk og løse problemer gjennom kreative prosesser. 

Internasjonalt samarbeid

Internasjonalt samarbeid handler om å engasjere seg i internasjonale spørsmål og utvikle forståelse av globale sammenhenger og utfordringer. Faget skal gi elevene praktisk erfaring i å kommunisere med mennesker i andre land, og handlingskompetanse i møte med globale utfordringer

Innsats for andre

Liker du å gjøre andre glad? Da er dette valgfaget du vil ha!

I valgfaget Innsats for andre skal vi gjøre nettopp dette – gjøre andre glad 😊 Vi skal lære om hvordan frivillig arbeid gjøres og hvordan vi kan hjelpe og nå ut til andre! I løpet av året skal vi også planlegge og utvikle sosiale tiltak for andre for å bli dra til et inkluderende samfunn! Dette er en kombinasjon av praktisk og teoretisk arbeid. Den teoretiske delen vil handle om ulike bistandsorganisasjoner og hvordan man jobber for å hjelpe andre. Den praktiske delen vil bestå av praktisk arbeid og oppdrag ute blant folk! Tidligere har elever blant annet laget vafler i kantina, hatt aktiviteter for elevene på SFO, vært trivselsagenter på sykehjem eller laget innsamlingsaksjoner til veldedige formål. Hva DU har lyst til å gjøre er opp til deg 😊  

Du må gjøre et forarbeid sammen med foreldrene dine for å finne en plass hvor du skal gjøre en innsats for andre. Skolen klarer ikke å fylle opp innsatsoppgaver for alle elever uten hjelp fra dere. Her er det nødvendig med samarbeid for å lykkes!

Demokrati i praksis

Demokrati i praksis handler om å utvikle forståelse for demokratiske prosesser i samfunnet, og hvordan man kan være med og påvirke i samfunnet. Faget skal bidra til at elevene kan utforske og reflektere over grunnleggende demokratiske verdier, prinsipper, utfordringer og prosesser.

Teknologi og design

Teknologi og design handler om å lage teknologiske produkt. Faget skal bidra til at elevene utvikler sin kreativitet og teknologiske kompetanse gjennom å designe, utvikle og forbedre produkt. Elevene skal òg kunne forvalte teknologi på en sikker og bærekraftig måte. Faget skal videre bidra til at elevene kan finne gode teknologiske løsninger for nåtida og framtida og forberede de på å et arbeids- og samfunnsliv med raske omstillinger.

Praktisk kunst og håndverk

Elevene skal lære å handle på grunnlag av kunnskap om dyr og planters biologi, og om naturens tålegrenser. Faget handler også om hvordan elevene kan ivareta dyrevelferd, dyre- og folkehelse, matsikkerhet og miljø. Vi bruker tid i skolehagen i løpet av sommerhalvåret, konservering av mat, og dyrevelferd.