Møt noen av våre lokale bedrifter

Møt noen av våre lokale bedrifter

Indre Østfold kommune har to lærlinger innen mediegrafikerfaget, som sammen med næringsavdelingen har vi besøkt flere bedrifter for å vise fram noe av det mangfoldige næringslivet vi har i kommunen vår. 

Bamsrudlåven

Bamsrudlåven er drevet som en familiedrift, og hele familien er dedikerte medarbeidere. I denne filmen møter du Jens Klufterud, som er sønnen på gården. Bamsrud har tradisjonelt drevet med eggproduksjon, men utvidet virksomheten sin til å drive selskapslokaler i 1997. Ideen om å gjøre om låven til selskapslokale kom etter en familietur til Disneyland i Paris i 1994. Bestemor Ducks restaurant i en gammel låve ble inspirasjon til å gjøre om låven til selskapslokale. I dag kan Bamsrudlåven ta imot store og små selskaper i en behagelig atmosfære, hvor man kan senke skuldrene og nyte god hjemmelaget mat basert på lokale råvarer.

I 2013 startet de å lage is på Bamsrud. I nedre del av låven er det i dag laget et minimeieri, hvor det produseres italienskinspirert is på dagsferske og lokale råvarer. Eggene kommer fra gården, og melken kommer fra nabogården. Bamsrud har mottatt en rekke spesialpriser for sine delikate produkter. I 2019 gikk bjørnebærsorbeten gikk helt til topps i Det Norske Måltid, som kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling.

Les mer om Bamsrudlåven

Bryggerhuset på Jahren

Bryggerhuset på Jahren har drevet butikk på gården i åtte år. Vi blir møtt av mor Stine Kviserud og datter Emilie Høntorp, som sammen driver bryggerhuset, som ligger et lite steinkast fra Østfold næringspark i Askim.

Bryggerhuset på Jahren er en innbydende gårdsbutikk hvor du finner dameklær, ting og tang til huset, fristende såper og oljer, samt spiselige gaveartikler. Altså det perfekte besøksmål før jul eller andre høytider og anledninger. Bryggerhuset på Jahren har i tillegg sin egen nettbutikk.

I tillegg til butikken er det også en liten kafe tilknyttet bryggerhuset. Her kan du ta en kaffe og en kakebit i vinterhagen. På sommerstid kan du sitte ute i hagen i landlige omgivelser. Kaféen tar også imot forhåndsbestilte selskaper på kveldstid, hvor de bestiller mat fra samarbeidspartnere utenfra. Det siste året har bryggerhuset blitt bygget ut, slik at kafeen har fått et større kjøkken, og dermed kan utvide sitt kafétilbud.

Les mer om Bryggerhuset på Jahren

Strønes Snekkerverksted AS

Strønes Snekkerverksted AS ligger landlig til i Tosebygda. Vekstedet er bygget i sveitserstil, på tunet på den gamle gården hvor daglig leder, Rune Strønes, selv bor. Stilen på verkstedet ser ut som det har stått der i 100 år, men bygget er et moderne snekkerverksted fra 2007, som glir naturlig inn i landskapet.

snakket med Rune Strønes, en engasjert daglig leder, som er utdannet ved Mysen møbelsnekkerskole og har svennebrev i treskjæring. Han er glødende engasjert i lokalsamfunnet, og har blant annet tatt initiativ til sommerskole for barn og unge på Folkemuseet i Trøgstad.  Målet med dette er å introdusere unge for gamle håndverkstradisjoner. Strønes Snekkerverksted As ble stiftet i år 2000, og har i dag 8 ansatte og 2 lærlinger. Vi

Snekkerverkstedet i Tosebygda tilbyr skreddersydde møbelløsninger til både privatkunder og bedriftskunder fra Indre Østfold og Østlandet. De bygger blant annet spesialtilpassede garderobeløsninger, bokhyller, barneromsinnredninger, spisebord laget på mål og kjøkkenløsninger.

I tillegg til spesialsnekrede løsninger til hjem og bedrifter, har Strønes snekkerverksted spesialisert seg på å renovere gamle og verneverdige hus. Gamle vinduer og dører settes i stand så de blir som nye. Gamle håndverkstradisjoner blir dermed holdt i hevd, og videreført til lærlinger. Dette forlenger levealder på både hus og materialene som brukes.

Les mer om Stønes Snekkerverksted AS

Sørby utleie

Sørby Utleie AS har bygget et nytt og moderne utleiesenter for store maskiner på Indre Østfolds nyeste industriområde, Holtskogen. Indre Østfolds to medialæringer, sammen med næringsavdelingen i Indre Østfold kommune, har laget en film om bedriften.

Sørby utleie leier blant annet ut lifter, byggeplassutstyr, festivalutstyr, truck’er, gravemaskiner og maskiner til ventilasjonssystemer. En stadig større andel at maskinparken leveres elektriske, gjennom Sørby Utleies egen E-serie. De satser tungt på nullutslippsmaskiner, og har startet prosessen med å gradvis fase ut fossile maskiner med utslippsfrie alternativer. I dag er 43 prosent av maskinparken fossilfri.

I tillegg til utleie av maskiner, tilbyr Sørby Utleie opplæring til bedrifter som skal leie maskinene.

Sørby utleies konsept blir mer og mer relevant i forhold til dagens økonomi, hvor både sirkulærøkonomi og delingsøkonomi stadig blir satt på dagsorden. Nybygget på Holtskogen er forbilledlig bygget med tanke på FNs bærekraftmål om ren energi for alle, anstendig arbeid og økonomisk vekst, innovasjon og infrastruktur og ansvarlig forbruk og produksjon. 

Sørby Utleies anlegg er på 7 200 m2 og er bygget i massivtre. Solceller på alle takflater sørger for lading av elektriske maskiner, og som i en kombinasjon av jordvarme varmer opp og kjøler bygget ellers. Regnvann fra alle takflater, samles opp i store underjordiske tanker, og dette vannet brukes i vaskehallene som rengjør maskinene. 80 prosent av vannet som brukes i vaskehallene gjenvinnes om og om igjen.

Sørby utleie ble etablert av brødrene Lars og Erik Sørby i 2005, og har hatt en solid vekst fram til i dag. I 2020 omsatte Sørby utleie for 200 millioner kroner. Selskapet har 47 ansatte og 4 avdelinger på Østlandet. Selskapet eier 100 prosent av Sørby Holding AS.

Les mer om Sørby utleie AS