Informasjon om koronaviruset for næringslivet

Informasjon fra regjering, departement og myndigheter om koronavirus

Spørsmål og svar om koronavirus hos helsenorge.no

Les alt om koronaviruset og kommunens tilbud og tjenester

Lønnsstøtte for å ta egne permitterte tilbake i jobb

Stortinget har vedtatt lov om tilskudd ved avbrutt permittering, som et økonomisk tiltak i møte med virusutbruddet. Formålet med den nye ordningen er å få permitterte tilbake i jobb og hindre at arbeidsledigheten blir værende på et høyt nivå.

Bedrifter som har mer enn 10 prosent omsetningsfall som tar egne permitterte tilbake, kan søke om støtte. I tillegg gjelder dette ideelle organisasjoner, foreninger og stiftelser uten erverv til formål. Ordningen innebærer at bedriften får et kontanttilskudd per ansatt som tas tilbake fra permittering, slik at folk kommer raskere tilbake i jobb. Arbeidsgiver kan søke om støtte for å ta permitterte tilbake for kalendermånedene juli og august. Den ansatte må ha vært helt eller delvis permittert per 28. mai 2020, og være i arbeid hos arbeidsgiveren i hele perioden det søkes tilskudd for. Den ansatte kan heller ikke permitteres på nytt, være under oppsigelse eller sies opp før tidligst 1. oktober 2020. Ordningen er ikke til hinder for at den ansatte som tas tilbake fra permittering avvikler ferie i perioden.

Ordningen vil gjelde for alle ansatte, også lærlinger, forutsatt at den ansatte:

• ble permittert fra bedriften som søker støtte
  • tas tilbake i minst like høy stillingsbrøk som før permitteringen
  • var registrert hos NAV som helt eller delvis permittert per 28. mai 2020 før ordningen ble lansert

Kontanttilskuddet til bedriften beregnes utfra omsetningsfall sammenlignet med samme måned i 2019. Bedrifter med minst 30 prosent omsetningsfall får støtte på 15 000 kroner per person som er tatt tilbake. Bedrifter med mindre enn 30 prosent omsetningsfall får avkortet støtten i forhold til omsetningsfallet. Det gis ikke støtte for omsetningsfall under enn 10 prosent. Omsetningsfall mindre enn 30 prosent får avkortet støtten etter følgende modell: Støttebeløp i kr per person = (omsetningsfall i prosent - 10 prosentenheter) * 75 000.

Finansdepartementet tar sikte på at søknadsportalen blir åpnet i løpet av september. Det blir lagt opp til en helautomatisert løsning som sikrer utbetaling kort tid etter at søknaden er godkjent. Skatteetaten skal forvalte ordningen.

Lenke til Stortingets vedtak

Temaside hos NAV om korona

Temaside hos NHO om korona

Temaside hos LO om korona

Temaside hos Virke om korona

Nyheter fra regjeringen

Arbeidstilsynet: Tiltak i arbeidslivet

Helsedirektoratets råd til varehandelen

Skatteetaten: Tiltakspakker i forbindelse med koronasituasjonen

Informasjon fra NAV Øst - Viken Indre Østfold

Arbeidsgivere kan ringe arbeidsgivertelefonen på telefon 55 55 33 36 eller bruke chat-funksjonen på våre nettsider.

Vi oppfordrer deg å se NAV sin informasjonsvideo om permittering her:

Permittering - informasjonsvideo for arbeidsgivere

Ønsker du kontakt med markedsavdelingen i NAV Indre Østfold?

Da kan du ringe:

Har du ansatte som vil bli permittert og som har kompetanse og/eller erfaring innenfor helsefag, sjåfør, dagligvarebransjen eller næringsmiddelproduksjon? Vennligst ta kontakt med en av oss på listen over. Kanskje din ansatt kan lånes bort til en bransje som er i behov av ansatte, og dermed unngås en permittering.

Se også informasjon på Arbeidsplassen.no

Støtteordninger

Nasjonale tiltak innført av norske myndigheter for å håndtere koronasituasjonen

Kompensasjonsordningen for næringslivet