Plikten kan ivaretas gjennom offentlig grunnskoleopplæring eller gjennom annen, tilsvarende opplæring. Privat hjemmeundervisning kan være slik tilsvarende opplæring.
Her finner du mer informasjon om privat hjemmeundervisning:
Opplæringsloven § 2-13
Rundskriv fra Utdanningsdirektoratet om privat hjemmeundervisning
Krav til undervisningen
- I begrepet tilsvarende opplæring ligger det et krav om at læreplanverket skal følges. I tillegg må foreldrene ha nødvendige forutsetninger for å drive opplæring, selv om de ikke trenger å ha formell lærerkompetanse. Det er opp til kommunen å avgjøre gjennom tilsyn om foreldrene er tilstrekkelig kvalifisert.
- Kommunen er ikke forpliktet til å akseptere løsninger der opplæringsplikten delvis blir oppfylt i den offentlige grunnskolen og delvis ved privat hjemmeundervisning.
- Innholdet i den private hjemmeundervisningen er bestemt i opplæringsloven § 2-13. Hjemmeundervisning er derfor ikke omfattet av andre lovbestemmelser og forskrifter i opplæringsloven utover det som kan knyttes til denne paragrafen. For eksempel skal det ikke gis individuell vurdering etter opplæringsloven § 2-3, som underveisvurdering, sluttvurdering og eksamen i fagene.
- Foreldre som velger privat hjemmeundervisning må i tillegg være klar over at barnet ikke lenger omfattes av den offentlige grunnskoleopplæringen, og fratas en del rettigheter etter opplæringsloven. Blant annet har barnet ikke rett til spesialundervisning, særskilt språkopplæring eller tegnspråkopplæring. Dersom foreldrene mener at barnet ikke får et tilfredsstillende utbytte av opplæringen i hjemmet, må foreldrene melde barnet inn i den offentlige grunnskolen.
- Gratisprinsippet gjelder ikke for privat hjemmeundervisning. Foreldre kan derfor ikke kreve å få dekket utgifter til lærebøker og undervisningsmateriell.
- Ungdom som får privat hjemmeundervisning har heller ikke rett til ordinært vitnemål fra grunnskolen. Kommunen skal i stedet skrive ut en dokumentasjon om at grunnskolen er fullført. Ungdom som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har rett til tre års fulltid videregående opplæring, jf. opplæringsloven § 3-1. Ved inntak til videregående skole vil ungdom som har hatt privat hjemmeundervisning bli tatt inn på individuelt grunnlag. Det understrekes at det ikke er mulig for ungdom å ta eksamen i fag på 10. årstrinn som privatist for å få karakterer og vitnemål.
Tilsyn
Etter opplæringsloven § 14-3 har kommunen hjemmel til å føre tilsyn med privat hjemmeundervisning. Bestemmelsen innebærer at kommunen både har en rett og en plikt til å føre slikt tilsyn. Tilsynet utføres av en tilsynslærer som er oppnevnt av kommunen, og det gjennomføres normalt to tilsyn i året. Det er enheten Tilsyn og forvaltning som har ansvaret for tilsyn med privat hjemmeundervisning i Indre Østfold kommune, og det er hit foreldrene sender skriftlig melding om at de vil starte opp med privat hjemmeundervisning.
Tilsynslærer skal:
- se til at opplæringen følger gjeldende regelverk og at barnet/ungdommen får tilpasset opplæring
- anerkjenne foreldrenes rett til å velge opplæring ut fra pedagogisk og religiøs overbevisning
- ha ansvar får å få til et godt samarbeid med hjemmet
- se til at opplæringen har en tjenlig grad av innhold, plan og struktur i forhold til den pedagogiske retningen som er valgt
- se til at læreplanverket følges
- se til at det er progresjon i opplæringen
- ha ansvar for å ivareta kommunens opplysningsplikt til barn og foreldre, herunder om klagerett på tilsynet, retten til videregående opplæring, søknadsfrister m.m.
- ikke ha veiledningsansvar
- gi tilbakemelding etter hvert tilsyn
Aktuelle tema i tilsyn med privat hjemmeundervisning er
- innhold, plan og struktur i opplæringen
- sosial læring og utvikling
- kompetanse i fagene
- å lære å lære
- grunnleggende ferdigheter
- tilpasset opplæring
- tilbakemelding og evaluering i opplæringen
- progresjon i opplæringen
- samarbeid
- eventuelt andre relevante temaer og innspill
Når det etter tilsyn er tvil om hjemmeundervisningen er tilfredsstillende, har kommunen rett og plikt til å kalle barnet inn til særskilte prøver. Dersom det viser seg at den private hjemmeundervisningen ikke er lovlig, fordi kommunen som tilsynsmyndighet mener at opplæringen i hjemmet ikke er tilsvarende den grunnskoleopplæringen som blir gitt i offentlige skoler, skal kommunen fatte et enkeltvedtak om dette og kreve at barnet starter på skole.