I Askim får humler og bier blomster de elsker

I Askim får humler og bier blomster de elsker

Vi har plantet pollinatorvennlige blomster i Askim sentrum, som et bidrag til at humler og bier kan få det bedre. Dette er et spennende pilotprosjekt i sommer.

Viktig for oss

Humler og bier er veldig viktig for verdens matproduksjon. En tredjedel av maten vi spiser trenger pollinering av bier, og de er avhengig av pollen og nektar for å få utført jobben sin. Vi trenger dem for at planter skal bli pollinerte, for uten pollinering blir det lite frukt og bær.

Bedre leveområder

Bier og humler har lenge hatt det vanskelig på grunn av bruk av plantevernmidler og fordi leveområder blir bygget ned. Bare i Norge er 30 prosent av de ville biene truet. Vi ønsker å ha fokus på dette og derfor har vi satt i gang et pilotprosjekt i Askim. Målet på sikt er å gjøre leveområdene bedre for viktige pollinatorer, som humler og bier. 

Sommerblomster

Plantekassene med sommerblomster i Askim sentrum er et lite bidrag til biologisk mangfold. Vi har forsøkt å få noen av blomstene i samme farge som byens fargepalett.

Disse blomstene og urtene finner du i plantekassene:

Kaprifolfuchsia (Fuchsia Gartenmeister): Hei, jeg heter Fuchsia og tilhører nattlysfamilien. Du kjenner meg igjen på de hengende, fargerike blomstene i rosa, lavendel og røde nyanser. De hardføre av oss blomstrer til den første frosten, som gjør at humlene kan hente nektar og mat hos oss hele sesongen.
Blomkarse (Tropaeolum majus): Hei, jeg heter Blomkarse og har store røde, gule og oransje blomster omringet av runde, grønne blader. Jeg er nyttig for pollinerende insekter, spesielt humler, men også marihøne, gulløyer og bier. Hvis du planter meg rundt grønnsaker, vil den skarpe duften holde mange skadedyr unna.Løvemunn (Antirrhinum majus): Hei, jeg heter Løvemunn og humlene elsker å besøke meg. Jeg har utviklet meg i nært samspill med humler, og sammen spiller vi en viktig rolle i økosystemet. Den lukkede formen på kronbladene mine er tilpasset bestøvning fra humler. Noen av oss har stripete blomster, som fungerer som landingslys for humler. Vi løvemunner inneholder nektar og pollen som er viktig mat for humlene.
Kryptimian (Thymus): Hei, jeg heter Kryptimian og er en staude som lager et grønt teppe. Jeg blomstrer i juni og juli. Blomstene mine er rike på nektar, som gir viktig mat til bier og sommerfugler.
Gressløk ( Allium schoenoprasum): Hei, jeg heter Gressløk og er jeg er en hardfør krydderplante i løkfamilien. Jeg kan brukes som krydder i mye mat, og blomstene mine er godt likt av bier.
Oregano (Origanum vulgare): Hei, jeg heter Oregano og er en krydderplante. Jeg har masse mat til humla, blomstene er fulle av nektar. Humla elsker meg!
Tagetes (Tagetes patula): Hei, jeg heter Tagetes, og er også kjent som fløyelsblomst. Jeg er elsket av pollinerende insekter. Jeg er god til å beskytte kjøkkenhagen, og kan forbedre jorda jeg vokser i fordi jeg har mye nitrogen i meg. Du finner meg i forskjellige varme fargetoner av gult, rødt og oransje.
Diascia (Diascia barberae): Hei, jeg heter Diascia, men kalles også tvillingblomst fordi jeg har to sporer. Kan du se dem? Jeg har lange ranker som har tett i tett med små blomster i forskjellige nyanser av rosa. Jeg er en bievennlig plante.
Sjokoladekosmos (Cosmos atrosanguineus): Hei, jeg heter Sjokoladekosmos. Jeg har mørke og dramatiske blomster. Jeg er populær hos bier, sommerfugler og andre pollinerende innsekter. Av og til kan det dufte sjokolade av meg!