Se etter CE-merket

Alle typer løse reflekser som du kan henge, feste eller klistre på klær skal være testet og CE-merket. Det samme gjelder for refleksklær, som for eksempel refleksvester til fritidsbruk. 

Hvis refleksen ikke er CE-merket kan du risikere at den ikke reflekterer lys godt nok. Da vil ikke bilistene se den i mørket. Reflekser skal også være merket med hvem som har produsert eller importert dem.

Klær som likner refleks

På markedet finnes det en mange refleksliknende produkter, som for eksempel klær i selvlysende eller lysreflekterende materiale, eller LED-lysarmbånd med lys av ulike typer. Slike produkter kan bidra til at du synes bedre, men de gir ikke like god beskyttelse i mørket som en ekte refleks. Skal du ferdes i mørket bør du derfor bruke en eller flere CE-merkede reflekser i tillegg.

Det er ikke er lov til å kalle et produkt for refleks, dersom det ikke oppfyller kravene til dokumentasjon og merking. Produkter som likner på refleks, men som ikke er det, skal være tydelig merket at det alene ikke beskytter deg i mørket.

Ta lystesten

Reflekser er forbruksvare og må byttes ut når de er slitte. En tommelfingerregel er at reflekser har en levetid på 1-3 år. Er du usikker på om refleksen har sluttet å virke, kan du gjøre en enkel test med en lommelykt i et mørkt rom. Heng refleksen i øyehøyde og lys på den fra minst 4 meters avstand. Hvis refleksen ikke reflekterer lyset – kast den!